Friday, October 23, 2009

What Do Teachers Make?

What Do Teachers Make? A Profound Answer!

The dinner guests were sitting around the table discussing life.

One man, a CEO, decided to explain the problem with education. He argued, "What's a kid going to learn from someone who decided his best option in life was to become a teacher?"

To stress his point he said to another guest; "You're a teacher, Bonnie. Be honest. What do you make?"

Bonnie, who had a reputation for honesty and frankness replied, "You want to know what I make? (She paused for a second, then began...)

"Well, I make kids work harder than they ever thought they could.

I make a C+ student feel like the Congressional Medal of Honor winner.

I make kids sit through 40 minutes of class time when their parents can't make them sit for 5 without an I Pod, Game Cube or movie rental.

You want to know what I make? (She paused again and looked at each and every person at the table)

I make kids wonder.
I make them question.
I make them apologize and mean it.
I make them have respect and take responsibility for their actions.

I teach them to write and then I make them write.. Keyboarding isn't everything.

I make them read, read, read.

I make them show all their work in math. They use their God given brain, not the man-made calculator.

I make my students from other countries learn everything they need to know about English while preserving their unique cultural identity.

I make my classroom a place where all my students feel safe.

Finally, I make them understand that if they use the gifts they were given, work hard, and follow their hearts, they can succeed in life. (Bonnie paused one last time and then continued.)

Then, when people try to judge me by what I make, with me knowing money isn't everything, I can hold my head up high and pay no attention because they are ignorant.

You want to know what I make?


I MAKE A DIFFERENCE.
What do you make Mr. CEO?

His jaw dropped, he went silent.

A profound answer!!!

--
Amir

Friday, October 9, 2009

Soalan Sains SPM

Sila klik link di bawah untuk dapatkan koleksi soalan sains SPM 2009

http://blogscience-spm.blogspot.com/
Link kepada Soalan Percubaan SPM

Percubaan SPM Negeri Terangganu

Add Maths
Kimia
Pendidikan islam
Sejarah
Bahasa Melayu
Mathematics
Fizik K2+K3



Percubaan SPM Melaka 2009
(semua kertas digabung dan disertakan skema )
B.Melayu
B.Inggeris
Mathematics
Add Mathematics
Sejarah
Fizik
Kimia
Pendidikan Islam
Pendidikan Moral
Biology

Percubaan SPM Johor 2009
(semua kertas digabung dan disertakan skema )
B.Melayu
B.Inggeris
Mathematics
Add Mathematics
Sejarah
Fizik
Kimia
Pendidikan Islam
Pendidikan Moral
Biology

Percubaan SPM Sabah 2009
Bahasa Melayu
Bahasa Inggeris
Sejarah
Kimia
Biology
Sce
Fizik
Mathematics
Add Mth

Percubaan SPM Kedah
Bahasa Inggeris
Bahasa Melayu
Sejarah
Sce
Kimia
Biology
Add Mth
Mathematics
Pendidikan Islam
Prinsip Akaun
Perdagangan
Fizik [ K1 ] [ K2 ] [ K3 ] [Skema ]


Percubaan SPM Perlis
Bahasa Melayu
Bahasa Inggeris
Sce
KimiaSkema
Biology
Add Math
Pendidikan Islam
Mathematics
Ekonomi Asas
Pendidikan Moral
Fizik
Sejarah

Percubaan SPM Negeri Sembilan
Sejarah 1
Sejarah 2

Percubaan SPM Pahang
Mathematics
Add Mathematics
Biologi
Kimia
Fizik
Pendidikan Islam
Bahasa Melayu
B.Inggeris
Sejarah

Percubaan Kelantan
Mathematics
Kimia [ P1 ] [ P2 ] [ P3]
Biology [ P1 ] [ P2 ] [ [ P3 ]
Sce [ P1 ] [ P2 ] [ skema ]
Fizik QA K123

Percubaan SPM Selangor
ADD Mathematics
Mathematics
Kimia [ K1 ][ K2 ] [ K3 ]

p/s:skema disertakan bersama soalan tertentu shj...layari juga blog ini utk ulangkaji lain..

Soalan dan skema dari ulangkaji SPM TIMES 2009
Jika tuan/puan mempunyai soalan untuk dikongsi sila emailkan kepada mozac2141@gmail.com

(Semua fail dalam format pdf adobe acrobat version 6.0 standard)

Sumber : Link ini dari BlogKoleksi soalan Sek Men Sains Muzaffar Shah

Wednesday, July 22, 2009

Mansuh PPSMI pada 2012 ganti dengan MBM MBI

Majlis Perhimpunan Warga Pendidik Kementerian Pelajaran Malaysia pada 21 Julai 2009 di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

Beberapa perkara ingin saya kongsikan daripada ucap utama Menteri Pelajaran Malaysia, Y.A.B Tan Sri Muhyidin Mohd Yassin.

Empat dasar baru yang diperkenalkan sejak beliau dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pelajaran Malaysia :
1) Penetapan had 10 matapelajaran untuk SPM.
2) Memperkasakan Sukan Sekolah.
3) Cadangan Bahasa Inggeris (BI) sebagai syarat lulus SPM.
4) Memansuhkan PPSMI mulai 2012 digantikan dengan MBM MBI (Memertabat Bahasa Melayu, Memperkukuh Bahasa Inggeris).

Dasar 1 :
Penetapan had 10 matapelajaran untuk SPM.
Senario pada hari ini, pelajar mendaftar terlalu banyak matapelajaran dalam SPM dan berlumba-lumba mengumpul sebanyak mungkin A. Ini tidak selari dengan hasrat kerajaan untuk melakukan anjakan iaitu dari sistem peperiksaan kepada sistem penilaian yang lebih menyeluruh ( jasmani, emosi, rohani dan spiritual ). Secara tidak langsung mengabaikan perkembangan pelajar secara holistik. Aspek "soft skill" yang amat penting dikuasai oleh pelajar supaya mampu bersaing dalam pasaran kerja yang sangat kompetatif pada masa ini, hanya dapat direalisasikan melalui suatu sistem pentaksiran yang lebih menyeluruh . 10 matapelajaran adalah mencukupi bagi menilai kemampuan pelajar dari segi akademik. Secara tidak langsung, tekanan kepada pelajar dapat dikurangkan dan dapat memberi laluan kepada pihak sekolah untuk melebihkan aktiviti ko-kurikulum dan sukan.

Dasar 2 : Memperkasakan Sukan Sekolah.
Jurulatih sukan akan ditempatkan di sekolah-sekolah bagi mengurus sukan di sekolah. Institusi Pendidikan Guru untuk melahirkan jurulatih sukan akan diadakan.

Dasar 3 :
Cadangan Bahasa Inggeris (BI) sebagai syarat wajib lulus SPM.
Rasional : Untuk memastikan anak-anak menguasai BI dengan baik supaya mudah mendapat peluang pekerjaan. Penguasaan BI yang baik juga adalah nilai tambah bagi diri pelajar-pelajar supaya mampu menceburkan diri dalam sektor yang berdaya saing tinggi dan mampu memenuhi pasaran global. Terdapat pihak yang melahirkan kebimbangan terhadap cadangan ini. Keputusan SPM 2008 yang lepas, hanya 26.9% pelajar luar bandar lulus BI. Sekiranya BI adalah syarat wajib lulus SPM, ini bermakna 73.1% pelajar luar bandar akan gagal di dalam SPM. Walaubagaimanapun, kementerian perlu terus berusaha sedaya upaya untuk meningkatkan pelajar lemah bagi menguasai BI. 'Leveling up' perlu dilakukan kepada pelajar luar bandar supaya turut dapat bersaing dalam pasaran kerja yang kompatatif. Syarat ini masih dalam kajian dan cadangan.

Dasar 4 :
Memansuhkan PPSMI mulai 2012.
PPSMI akan mula dimansuhkan pada tahun 2012 dan pada masa yang sama mengambil tindakan yang drastik untuk memperkukuh BI. Dasar Memertabat Bahasa Melayu dan memperkukuh Bahasa Inggeris (MBM MBI) diperkenalkan sebagai ganti PPSMI.

Pengajaran Matematik dan Sains di dalam Bahasa Melayu adalah penting untuk pelajar memahami konsep Matematik dan Sains. Kajian saintifik yang dilakukan oleh beberapa pihak menunjukkan, pelajar lebih mudah memahami konsep Matematik dan Sains di dalam bahasa Melayu atau bahasa ibunda.

Data rasmi menunjukkan, pencapaian Matematik dan Sains terus merosot semasa PPSMI dilaksanakan. Keputusan UPSR 2008, 30.6% pelajar darjah enam gagal BI. Ini menunjukkan penguasaan BI yang masih lemah. Kesannya, guru-guru menghadapi masalah menggunakan BI di dalam P&P Matematik dan Sains. Hanya 6-8% sahaja guru menggunakan BI melebihi 90% sewaktu mengajar Matematik dan Sains dan peratus ini hanya tertumpu di sekolah bandar.


Ada pihak yang tidak bersetuju dengan pemansuhan PPSMI

dengan alasan anak-anak mereka tetap cemerlang walaupun PPSMI dilaksanakan. Sebenarnya hanya segelintir sahaja pelajar yang dapat menguasai Matematik dan Sains di dalam BI khususnya sekolah yang berada di dalam kawasan 'elit'. Pelajar yang sederhana pencapaian dalam BI juga sukar menguasai Matematik dan sains yang diajar di dalam BI, apatah lagi pelajar yang lemah BI. Hanya 8% sahaja pelajar yang mampu menguasai Matematik dan Sains di dalam BI dalam negara kita. Majoriti pelajar yang sederhana dan lemah akan terus ketinggalan. Situasi 'knowledge defisit' akan berlaku kerana pelajar tidak dapat menguasai ilmu Sains dan Matematik disebabkan masalah bahasa.

UNESCO memperakui bahasa ibunda adalah bahasa penghantar yang terbaik khususnya di peringkat rendah. UNESCO juga memperakukan matlamat pendidikan untuk semua menggunakan bahasa ibunda.

Insentif khas akan diberikan kepada guru-guru BI yang mengajar di luar bandar.


Catatan;


Cikgu Siti

Wednesday, July 8, 2009

PPSMI dimansuhkan mulai 2012

PPSMI dimansuhkan mulai 2012
Jul 8, 09 1:05pm
kemaskini 5.05pm Dasar kontroversi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dimansuhkan sepenuhnya tiga tahun lagi, demikian diumumkan menteri pelajaran.

Tan Sri Muhyiddin Yassin itu berkata di sekolah kebangsaan, bahasa Melayu akan menggantikan bahasa Inggeris untuk mengajar dua matapelajaran itu.

Sementara sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil akan menggunakan bahasa ibunda masing-masing, tambahnya.

Pemansuhan itu dijalankan berperingkat-peringkat sehingga semua pelajar yang terlibat dengan dasar itu tamat peringkat masing-masing pada 2014.

sumber: Malaysiakini

Sunday, June 21, 2009

Modul P3T


Alhamdulillah modul P3T Sains SPM telah dapat diedarkan
ke sekolah-sekolah di Terengganu.

Sebagai manusia biasa, kumpulan penulis memohon maaf jika terdapat sebarang ralat.
Menjadi hasrat kami agar Modul ini dapat melonjakkan lagi kejayaan anak didik kita di Terengganu.
Jika terdapat sebarang pertayaan, atau idea-idea baru bagaimana nak baiki lagi modul ini tolong emailkan kepada saya

Monday, April 27, 2009

Kursus TeSSMaT dareah Kuala Terengganu





Salam,
Tahniah kepada guru-guru sains Kuala Terengganu kerana sanggup berkorban hari cuti untuk manambah ilmu demi anak murid. Kursus TeSSMaT untuk daerah Kuala Terengganu telah diadakan pada Sabtu 25 April 2009 di BTPT Marang. Saya sertakan gambar-gambar untuk tatapan semua.

Monday, April 20, 2009





Seminar Teaching Skills For Science and Mathematics Teachers' (TeSSMaT) Daerah Hulu Terengganu bagi Science 1511 telah selamat di adakan pada 18 April 2009 di PPD Hulu Terengganu.

Thursday, March 5, 2009

Salam,

Lihat video ini, mungkin boleh dijadikan pengajaran supaya jangan kita gopoh.

video

Wednesday, March 4, 2009

Kes buli di sekolah

Bersama ini saya serta luahan rasa seorang bapa yang ananya dibuli:

salam,

Anak saya di buli, di belasah , disepak terajang dll oleh 8 orang ( form 5 & form 5 ) sebab dia tak mahu tolong mengaku rokok mereka dalam beg anak saya .

Ibubapa mereka merayu saya tarik balik laporan polis kerana menjejaskan masa depan anak, masak kena dengan polis, dll.

Ibubapa mereka ada orang biasa, ahli jamaah dan seorang anak polis.

Saya TAK KAN tarik balik atas alasan berikut :

1-anak saya alami 32 kecederaan tidak termasuk kederaan dalaman.
2-mereka siap pakai kasut dan ikat elok2 sebelum tarik anak ke penjuru bilik asrama. DENGAN NIAT tu !
3-Doktor kata, kalau tepat kena dan anak saya melawan.., dia mungkin mati dan saya baru sahaja buat kenduri arwah. Polis pun kata begitu.
4-anak anak trauma, lesu dan pasti ambik masa 6 bulan? setahun?..dll utk pulih sepenuhnya.. , hilang harga diri?..
5-sebelum ini mereka juga telah gunting rambut anak saya bagi tobek-tobek sebab tak nak masuk geng hisap rokok... tapi pergi kelas tak nampak rambut tu kerana pakai kopiah ...
6-TIGA orang pembuli itu adalah dibuang dari DUA sekolah lain sebelum ini. Ini sekolah ketiga. Mangsa yang lalu mungkin tak tegas, bagi muka bila dipujuk. Ana tak nak orang lain jadi mangsa kerana budak ini akan teruskan begitu bila membesar..
7-Selepas warden mengawasi pukul 2 --3 pagi, baharu mereka buat kerja itu.Jam 4 PAGI. makna kata mereka ranacang sungguh2...
8-Sekolah tempat kejadian dikira sangat baik dari segi tarbiah sahsiah hinggakan SEMUA seluruh kampung juga jadi ''spy'' melapor pada pihak sekolah akan tingkah laku pelajar yang negatif. Jadi ana tak nak isu ini JADI BARAH dan mencemar nama sekolah lebih teruk jika ada yang maut nanti...
9-Pembuli kata bahawa mereka akan datang balik ke asrama bawa geng utk repat apa yang mereka buat kalau anak ana lapor polis...
10-Bukan anak ana sahaja kena. banyak kes lagi. Contohnya: ada seorang pelajar tingkatan 3 @ 2 telah disuruh ketuk ketampi 1000 kali kerana murid itu terpaksa cakap siapa yang makan nasi dalam asrama. Mangsa hanya dapay buat 600 kali saja dan berlaku ''blood clot'' pada lututnya...


Memang la mak ayah mereka susah hati dan payah, dll. Mereka juga ada yang ahli jamaah....tapi baru dua hari rasa susah .. TAPI ana dah seminggu tak menentu kerja. Isteri pun trauma juga kena tempias. Seminggu urusana sekolah, polis, asrama, doktor, masa, penat, melawan NAFSU MARAH, stress, dll..

Ana tetap dengan pendirian teruskan kes ini. SALAHKAH SAYA?...

JZZK semua.

IKJ.

Tuesday, March 3, 2009

Dairi seorang guru

Hari in 2 Mac 2009 Isnin, aku mengulangi hari-hari semalam sebagai seorang guru di sebuah sekolah dipinggir bandar. Bermula seawal 6.40 am keluar dari rumah terus menghantar anak-anak ke sekolah mereka. 7.30 am mengajar di kelas pertama, 8.30 am sarapan pagi dikantin sekolah, 9.30 am mengajar dikelas kedua, 10.10 am on laptop untuk mengisi markah murid( sebagai guru peperiksaan) dan 11.10 am mengajar dikelas ketiga 12.30 pm pergi ke pejabat untuk lihat surat. Terima surat dari PKG , borang maklumat peralatan ICT yang perlu dilengkapkan. 1.25pm ke surau untuk sembahyang zohor berjamaah. 2.00 pm sambung kerja mengisi markah ujian TOV sampai jam 3.30pm. Penat .. tutup laptop bersiap untuk pulang. Pergi ke sekolah anak-anak. Anak darjah 6 ada kelas tambahan sehingga jam 4.30 pm. Jam 5.00pm bersama anak-anak singgah dipasar malam cari makan malam (isteri tak sempat masak kerana ada mesyuarat guru hingga jam 5.00pm). Jam 8.15pm mula mengajar semula kelas tambahan asrama. Jam 10.40pm baru sampai dirumah semula . Itu rutine seorang guru

Sunday, March 1, 2009

Jenis Microorganisma


jenis-jenis mikrob

1. Bakteria
2. Virus
3. Protozoa


Improving Soils with Microbiology

Mikroorganisma



Mikroorganisma, juga dikenali sebagai Mikrob, merujuk kepada organisma hidup sama ada tumbuhan atau haiwan seni yang tidak dapat dilihat dengan jelas melalui mata kasar tetapi boleh dilihat dengan mikroskop tertentu sahaja. Ini membuktikan bahawa saiz mikroorganisma lebih kecil daripada 100 mikrometer. Contoh-contoh mikroorganisma termasuklah virus, bakteria, protozoa, kulat dan alga.
Mikroorganisma hidup di sekeliling kita seperti udara, air, tanah, dan pada sebarang objek. Kewujudan mikroorganisma telah mewujudkan satu alam yang baru iaitu, Monera. Sebelum kewujudannya, biologi dibahagikan kepada dua alam sahaja, iaitu haiwan dan tumbuhan.
Antara ciri mikroorganisma, yang paling penting ialah ia membiak dengan cepat dan menghasilkan zuriatnya dengan banyak dalam tempoh masa yang singkat.
Sesetengah mikroorganisma membawa penyakit kepada manusia, haiwan, dan tumbuhan. Mikroorganisma ini dikenali sebagai patogen. Walaubagaimanapun, terdapat juga mikroorganisma yang membawa manfaat kepada alam kita.